Ako spracovať bohatú úrodu ovocia a zeleniny

Posledná aktualizácia: 5 minút 40 sekúnd

Leto je už v plnom prúde a záhrada prekypuje rôznymi druhmi dozrievajúcich plodov. Každý deň si môžete dopriať štedré porcie čerstvého ovocia aj zeleniny. Spolu s veľkou úrodou však prichádza otázka, ako spracovať, to čo nestihnete skonzumovať. V nasledujúcich odsekoch sme si preto pre vás pripravili tipy, ako uchovať a uskladniť plody z vašej záhrady.

Mrazenie

Najšetrnejším a zároveň veľmi jednoduchým spôsobom, ako spracovať ovocie a zeleninu zo záhrady, je mrazenie. Po zmrazení si plody uchovajú svoju chuť a tvar. Mrazenie zároveň zachováva vitamíny a minerálne látky, ktoré sa v ovocí a zelenine nachádzajú. Najbližšie mesiace si tak budete môcť kedykoľvek dopriať chutnú porciu plnú vitamínov.

Ako mraziť ovocie

Ovocie je ideálne mraziť čo najskôr po zbere. Najmä bobuľové a iné drobné ovocie rýchlo podlieha skaze a jeho výsledná kvalita by tak mohla byť veľmi nízka. Na mrazenie vyberajte len plne dozreté plody, ktoré nie sú nijak poškodené. Hnilé, plesnivé, napadnuté škodcami či pootláčané radšej vyhoďte, prípadne rýchlo skonzumujte.

Ovocie, ktoré sa chystáte mraziť, dôkladne očistite a umyte. Následne je potrebné vložiť ho do pripravených nádob alebo plastových vreciek vhodných na mrazenie potravín. Nádoby neprepĺňajte, voda obsiahnutá v plodoch sa mrazením rozpína a ovocie by sa zbytočne pootláčalo. Posledným krokom je prudké zmrazenie. Postačí ho vložiť do mrazničky s teplotou okolo – 18 °C.

Aby sa z ovocia v mrazničke dalo ľahko odsýpať

Ak si radi doprajete ranné smootie, ovsenú kašu s čerstvým ovocím alebo dobrú bublaninu, zamrazte si ovocie v menších dávkach. Urobiť to môžete dvomi spôsobmi. Buď si ho rozdelíte na menšie dávky ešte pred mrazením, alebo ho dáte do mrazničky rozložené na tácke. Po čiastočnom zmrazení, približne po dvoch až troch hodinách, ho rýchlo rozdelíte do pripravených nádob. Týmto spôsobom sa vyhnete tomu, aby zo zmrazených plodov vznikla jedna nedeliteľná hmota, s ktorou sa dá len ťažko rozdeliť na jednotlivé kúsky.

Ako mraziť zeleninu

Pred mrazením zeleniny je vhodné ju najprv na niekoľko minút vložiť do vriacej vody. Tento krok sa nazýva blanšírovanie. Enzýmy, ktoré by mohli znehodnotiť nielen farbu, ale aj chuť a tvar mrazenej zeleniny, sa pri tomto procese rozložia. Blanšírovanú zeleninu vyberte z hrnca, prepláchnite ľadovou vodou, nechajte vychladnúť a môžete ju vložiť do pripravených nádob alebo vreciek. Takto zamrazená zelenina vám vydrží až jeden rok. Mraziť môžete koreňovú zeleninu, brokolicu, karfiol, kukuricu, ale aj cviklu a hrášok. Vyhnite sa mrazeniu uhorky, zemiakov a melónu, výsledok by vás veľmi nepotešil.

Sušenie zachováva vitamíny a minerály

Najstarším spôsobom, ako dlhodobo skladovať plody zo záhrady, je sušenie ovocia a zeleniny. Je síce náročnejšie na čas, má však množstvo výhod. Najväčším prínosom je, že zachováva vitamíny, minerálne látky aj vlákninu. Z maškrtenia doma vysušených plodov tak nemusíte mať výčitky, naopak. Ďalšou výhodou je dobrá skladovateľnosť. Vysušené plody sú zbavené všetkej vody, takže zaberajú omnoho menej miesta.

Ako sušiť ovocie a zeleninu

Umytú vyčistenú a na plátky nakrájanú úrodu môžete sušiť tromi rôznymi spôsobmi. Prvým je prírodné sušenie na vzduchu. Ide o najstarší, ale aj najdlhšie trvajúci postup. Ovocie a zelenina sa sušia vonku na slnku alebo v interiéri, v dobre vetranej a suchej miestnosti. Výsledok ako aj čas sušenia plne závisia od počasia. Pokiaľ je veľmi vlhko, môže sa stať, že vám začnú plesnivieť.

Oveľa efektívnejšie sú zvyšné dva spôsoby – sušenie v elektrickej rúre a sušenie v sušičke potravín. Na energiu aj čas je náročnejšie sušenie v rúre, ktoré prebieha pri teplote okolo 45 °C niekoľko hodín, ktoré si môžete v prípade potreby rozdeliť na niekoľko etáp. Najrýchlejším a najúspornejším riešením, najmä ak plánujete sušiť častejšie, je sušička potravín.

Správne skladovanie

Vysušenú úrodu skladujte v uzatvárateľnej, vzduchotesnej nádobe na tmavom mieste. Najčastejšie sa týmto spôsobom spracovávajú jablká, hrozienka, ríbezle, marhule, slivky alebo jahody a broskyne. Zo zeleniny sú obľúbené najmä paradajky, hríby, paprika, mrkva, zeler a špenát.

Zaváranie

Ďalším spôsobom spracovania ovocia a zeleniny je zaváranie. Pri kontrolovanej teplote sa ním odstránia všetky škodlivé mikroorganizmy a hermetické uzavretie nádoby bráni prístupu vzduchu. Zaváraniny tak vydržia čerstvé aj niekoľko rokov.

Z dozretých plodov si môžete vytvoriť chutné ovocné kompóty, kyslé uhorky, zaváranú mrkvu, sladučké džemy alebo domáce sirupy. Potrebovať budete čisté zaváraninové poháre a viečka, ovocie a zeleninu, suroviny na zálievku alebo cukor na varenie džemu a hrniec s vodou. Okrem klasického zavárania v hrnci máte na výber aj zaváranie v rúre, mikrovlnke, či dokonca umývačke riadu. Je len na vás, aký spôsob zvolíte.

Príprava a zaváranie

Ovocie a zeleninu pred zaváraním nezabudnite dôkladne očistiť, nakrájať a umyť. Ako zálievku môžete zvoliť rôzne kombinácie korenín, podľa vašej chuti a druhu zaváraných plodín. Nezabudnite, že zálievka musí zakrývať všetky plody, inak by mohli rýchlo sčernieť. Samozrejmosťou by malo byť aj označenie hotových pohárov, aby ste vždy vedeli, čo sa vnútri nachádza. Najmä pri džemoch vám to pomôže v orientácii vo vašej komore. Pripísať je vhodné aj rok, vďaka čomu budete vedieť dokedy je potrebné zaváraninu zjesť.

Tipy na záver:

- ovocie na džem vážte až po očistení, aby ste vypočítali presnú potrebnú dávku cukru.

- pri varení džemov a sirupov sa nebojte zmiešať aj viacero druhov drobného ovocia. Výsledok vás rozhodne nesklame.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies