Postarajte sa o špargľu na jar — práve teraz dozrieva

Posledná aktualizácia: 2 minúty 53 sekúnd

Pestujete špargľu a už sa neviete dočkať úrody? V nasledujúcom článku sme si pre vás pripravili zoznam činností, na ktoré by ste pred sezónou nemali zabudnúť.

Ako sa postarať o špargľu na jar?

Bielu špargľu je potrebné koncom marca až začiatkom apríla nakopcovať. Nad rastlinou vytvorte hrobček z hliny, ktorý uhladíte lopatou. Rast špargle urýchlite, ak ho prekryjete čiernou fóliou.

Zelená špargľa sa pestuje s prístupom slnečného svetla bez kopcovania. Ak ste tak neurobili ešte na jeseň, zostrihnite uschnuté minuloročné výhonky. V prípade sucha alebo piesočnatých pôd jej zabezpečte dostatok vlahy, no neprelievajte ju, neznáša premokrenie. Pokiaľ má špargľa dobre vyvinutý koreňový systém, zvládne aj krátke sucho.

A čo hnojenie? Potreba hnojiva sa odvíja od kvality vašej pôdy. Odporúča sa približne každé tri roky prihnojiť špargľu vyzretým kompostom alebo kompostovým hnojivom. Urobte tak ešte predtým, ako začnú vyrastať nové výhonky, prípadne v júni po ukončení aktívnej sezóny.

Nezabudnite zo záhona odstrániť burinu, ktorá špargľu utláča. Aby ste si uľahčili každoročnú prácu, je vhodné okolie špargle zamulčovať. Ako a čím mulčovať sa dočítate v samostatnom článku.


Zber špargle

Výhonky špargle sú pripravené na zber v druhom roku po výsadbe sadeníc a až v treťom roku v prípade pestovania zo semien. Vykukávať zo zeme by mali začať približne v polovici apríla, v prípade skorého začiatku jari to môže byť aj skôr.

Dozreté výhonky zberajte postupne hneď po tom, ako dosiahnu výšku 10 až 25 cm a priemer aspoň 1 cm. Hlavičky by mali byť v čase zberu ešte pevne zovreté. Výhonky zelenej špargle odrežte pomocou ostrého nástroja niekoľko centimetrov nad zemou. V prípade bielej špargle použite špeciálny nôž alebo pôdu jemne odhrňte a potom odrežte. Pozor, aby ste nepoškodili rastové srdiečko. Nikdy naraz nezrežte viac ako ¾ všetkých výhonkov.


Ako dlho ju môžete skladovať?

Špargľa je najlepšia čerstvá, preto ju čo najskôr spracujte. Zabalená vo vlhkej utierke vydrží v chladničke približne 5 dní. Môžete si ju aj zamraziť. Výhonky najprv umyte, očistite a vysušené vložte do mrazničky. Zmrazená pri teplote – 18 °C vydrží čerstvá asi 6 mesiacov.


Doprajte si gurmánsky zážitok

Lahodná a svieža chuť špargle vynikajúco doplní jarné a letné jedlá. Môžete si z nej pripraviť špargľovú polievku alebo si ju vychutnať grilovanú, poliatu olivovým olejom alebo holandskou omáčkou. S obľubou sa využíva aj ako príloha k mäsu, súčasť šalátov, rizota, rôznych krémov či nátierok.

Bielu špargľu pred varením kompletne ošúpte. Čerstvú zelenú špargľu šúpať nemusíte. Oba druhy zbavte drevnatého konca — odrežte približne 2 až 3 cm podľa potreby. Pomôcť si môžete jednoduchým zlomením. Drevnatý koniec by sa mal pod jemným tlakom sám odlomiť. Následne ju môžete variť, piecť, blanšírovať, grilovať, vyprážať alebo pripraviť na pare. Závisí len na vašej chuti.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies