Čo so semiačkami tekvice?

Posledná aktualizácia: 3 minúty 59 sekúnd

Hádam každý z nás si rád pochutná na tekvicovej polievke, dozlatista upečenej tekvici či na tekvicovom koláči. Spôsobov, ako spracovať chutnú a zdravú dužinu tekvice je nespočetne veľa. Vedeli ste však o tom, že zužitkovať sa dajú aj tekvicové semiačka? V nasledujúcich odsekoch vám ukážeme, na čo všetko sa jadierka tekvice dajú využiť.

Jadierka plné vitamínov

Tekvicové semiačka sú, podobne ako tekvica samotná, veľmi zdravé a chutné. Konzumovať ich po správnom domácom spracovaní môžete samotné alebo ako chrumkavé obohatenie, napríklad tekvicovej polievky.

Jadierka tekvice obsahujú pre telo dôležité omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Okrem toho sú bohaté na bielkoviny a vitamíny B, C, E a K. Vynikajú aj množstvom obsiahnutých minerálnych látok, ako sú fosfor, vápnik, draslík, horčík, zinok a železo. Priaznivo pôsobia na imunitný systém a majú protizápalové a detoxikačné účinky. Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporujú trávenie a prečisťujú črevá. Pozitívne pôsobia tiež na kardiovaskulárny systém, chránia srdce a cievy. Navyše napomáhajú k udržaniu správneho krvného tlaku a k znižovaniu hladiny cholesterolu v krvi.

Túto zdravú pochúťku si môžete bez výčitiek dopriať pri sledovaní obľúbenej relácie ako náhradu za čipsy či slané krekry. Ak si strážite hmotnosť, myslite však na ich kalorickú výdatnosť.

Ako zo semiačok pripraviť chrumkavú pochúťku?

Aby ste si mohli pochutnávať na semienkach tekvice, v prvom rade budete potrebovať niektoré z jej jedlých odrôd, ako sú tekvica obyčajná, olejná, obrovská a tekvica Goliáš. Jadierka ozdobnej tekvice na konzumáciu vhodné nie sú.

Tekvicu rozrežte a vydlabte z nej semiačka aj s okolitými vláknami dužiny. Potom sa pokúste jednotlivé vlákna od nich oddeliť. Zvyšnú tekvicu môžete použiť na prípravu jedného z chutných tekvicových pokrmov. Odobraté tekvicové jadierka poumývajte, aby ste ich zbavili zvyšnej dužiny. Na ďalšie spracovanie sú najvhodnejšie veľké a tučné semiačka.

Pripravte si dostatočne veľký hrniec s osolenou vodou, ktorú priveďte do varu. Keď voda vrie, pridajte tekvicové semiačka a varte približne 10 minút. Potom semiačka zlejte do sitka a nechajte dôkladne odtiecť. Medzitým si pripravte papier na pečenie, olivový olej, soľ, prípadne iné korenie, ktorým chcete jadierka ochutiť. Vynikajúce sú s paprikou, čiernym korením alebo oreganom. V zahraničí sú dokonca obľúbené aj karí, škoricové či karamelizované tekvicové semiačka.

Sušené alebo pečené semienka

Scedené jadierka nasypte na plech vystlatý papierom na pečenie, polejte olivovým olejom a pridajte soľ a ostatné zvolené príchute. Dôkladne premiešajte a vložte do rúry predhriatej na 200 °C. Pečte približne 10 – 15 minút, dajte však pozor aby nezhoreli.

Namiesto rýchleho pečenia môžete vyskúšať tiež pomalšie sušenie, pri teplote 120 až 130 °C cca 90 minút s pootvorenými dvierkami. Ktorý spôsob uprednostníte, je čisto na vás a vašich preferenciách. Dbajte len o to, aby ste ich pravidelne miešali, čím dosiahnete dokonalé opečenie z každej strany. Hotové semiačka nechajte vychladnúť a môžete podávať.

Vypestujte si zo semiačok druhú generáciu

Ak bola tohtoročná úroda naozaj vydarená, môžete si semiačka z vypestovaných tekvíc odložiť a použiť na sadenie v budúcom roku. Od dužiny očistené jadierka umiestnite do sitka a poriadne poumývajte. Umyté a všetkých vlákien zbavené semiačka poukladajte na papierovú utierku a nechajte vysušiť. Ukladajte ich s odstupmi medzi sebou, inak by sa mohli polepiť. Na zasadenie si povyberajte len tie najväčšie a najkrajšie, ktoré majú najväčšiu šancu vyklíčiť. Aby ste mali istotu, že vám vzíde toľko semienok, ako potrebujete, odložte si ich približne 3 x toľko, koľko tekvíc plánujete pestovať.

Keď tekvicové jadierka po umytí dostatočne preschnú preložte ich na novú papierovú utierku, aby ste zabránili ich plesneniu. Umiestnite ich na chladné a suché miesto, približne na sedem dní. Po týždni, keď už sú semienka kompletne vysušené, ich môžete zosypať do papierového vrecka a priložiť k ostatným. V prípade viacerých druhov tekvíc si ich nezabudnite označiť. Do ďalšieho roka skladujte takto pripravené semienka na chladnom a tmavom mieste, bez prístupu vlhkosti.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies