Čo s prebytkom doma vypestovaných paradajok.

Posledná aktualizácia: 2 minúty 39 sekúnd

Paradajky patria medzi najobľúbenejšie plodiny pestované v záhradách a na záhradkách po celom svete. Ich výsadba a starostlivosť o ne môže priniesť hojnosť plodov, ktoré niekedy môžu vytvoriť nadbytok. Ak zápasíte s prebytkom zrelých paradajok, tu je niekoľko nápadov, ako ich využiť a zároveň si vytvoriť chutné a užitočné produkty.

1. Domáci paradajkový pretlak a omáčky

Jedným z tradičných spôsobov využitia prebytku paradajok je výroba vlastného paradajkového pretlaku alebo omáčky. Stačí paradajky ošúpať, zbaviť ich semenového želé a nakrájať na menšie kúsky. Potom ich môžete pomaly variť, až kým nezhustnú na želanú konzistenciu. Pridávanie aromatických byliniek, cibule, cesnaku a korenia môže vytvoriť vynikajúcu domácu paradajkovú omáčku, ktorú môžete zmraziť alebo konzervovať na budúce použitie.


2. Paradajková polievka

Paradajky sú základom mnohých chutných polievok. Vytvorte si osviežujúcu paradajkovú polievku, ktorú môžete podávať horúcu aj studenú. Stačí paradajky nechať zmäknúť v hrnci, pridať zeleninu podľa vášho výberu (napríklad cibuľu, papriku, mrkvu) a dochutiť bylinkami a korením. Po dôkladnom mixovaní a dochutení podávajte polievku so smotanou alebo čerstvými bylinkami.


3. Sušené paradajky

Sušené paradajky sú lahodným a dlhotrvajúcou pochúťkou. Nakrájajte paradajky na tenké plátky a dajte ich sušiť na slnku, v rúre alebo v sušičke potravín. Následne ich môžete uchovať v oleji s bylinkami alebo použiť ako chuťovku v rôznych jedlách, ako sú cestoviny, sendviče alebo pestá.


4. Paradajková marmeláda

Áno, dobre ste počuli – paradajková marmeláda. Paradajky sú prírodne sladké a ich dužina sa dá využiť na vytvorenie originálnej marmelády. Spojenie sladkého, kyselkavého a slaného môže vytvoriť nádhernú chuťovú kombináciu. Stačí paradajky zvariť s cukrom, citrónovou šťavou a pridať niektoré koreniny, ako je škorica alebo vanilka. Výsledkom bude marmeláda, ktorá skvele doplní slané aj sladké jedlá.


5. Paradajkový džús

Surový paradajkový džús je plný vitamínov a minerálov. Jednoducho paradajky rozmixujte, preceďte a podávajte chladený. Môžete ho konzumovať samotný alebo ho použiť na prípravu rôznych nápojov a koktailov.


6. Darujte ich

Jednoducho paradajky ktoré neskonzumujete alebo nevyužijete inakšie, darujte svojim priateľom, známym či kolegom. Určite ocenia chuť doma vypestovaných chutných paradajok a vy budete mať dobrý pocit, že vaša práca nevyšla navnivoč a urobili ste niekomu radosť.


Záver

Prebytok paradajok teda nemusí byť problémom, skôr príležitosťou na vytváranie chutných produktov. Nech už sa rozhodnete pre vytvorenie omáčok, polievok, sušených paradajok alebo iných lahôdok, vaša úroda paradajok môže nájsť nový život v podobe rôznorodých a chutných jedál. Takže neváhajte, utekajte do kuchyne a začnite tieto nápady skúšať!






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies