Slnečnica jedlá — drobné semienka s vysokým obsahom účinných látok

Posledná aktualizácia: 3 minúty 21 sekúnd

Slnečnice môžete pestovať kvôli ich nádherným okrasným kvetom. Ak radi spájate krásu s úžitkom, potom vás iste najviac osloví možnosť pestovať slnečnicu jedlú, na ktorej sa vám urodia chutné a zdravé semienka. Ako sa slnečnica jedlá pestuje, ako a kedy budete môcť zberať svoju úrodu?

Vitamíny, minerály a zdravé tuky

Slnečnica jedlá obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín E. Konzumáciou semienok dodáte organizmu tiež kyselinu listovú a pantoténovú, zinok, meď, vápnik, horčík, fosfor a draslík. Nájdete v nich aj zdravé omega-6 mastné kyseliny. Pravidelná konzumácia prispieva k znižovaniu aktivity zápalových procesov v tele a znižovaniu krvného tlaku. Pomáhajú aj pri regulácii hladiny cukru v krvi.

Kedy a ako vysievať

Najvhodnejším obdobím na vysievanie slnečnice jedlej je koniec apríla, môžete ju vysiať aj začiatkom mája. Dôležité je, aby už pominulo nebezpečenstvo mrazov. Slnečnice majú rady teplo a slnečné lúče. Teplota pôdy by mala byť okolo 15 °C. Ak bývate v teplejších oblastiach, semienka vysievajte priamo na záhon. Vo vyšších polohách bude lepšie, ak si v interiéri alebo skleníku predpestujete sadenice.

Pôdu budú slnečnice vyžadovať priepustnú, dokážu tolerovať aj menšie množstvo živín. Ak im ich doprajete dostatok, odmenou vám budú silnejšie rastliny a bohatšia úroda. Stanovište pre slnečnice zvoľte s ohľadom na ich potrebu slnka. Minimálna doba priameho slnečného žiarenia by mala byť 6 hodín. Ak pestujete aj ďalšie plodiny, do úvahy by ste mali vziať výšku, do ktorej slnečnice dorastajú. Miesto na ich vysadenie zvoľte tak, aby netienili ostatným rastlinám.

Záhon pred výsevom skyprite, semienka vložte do pôdy do hĺbky približne 2,5 cm. Aby mali dospelé rastliny dostatok miesta, dodržiavajte vzdialenosť 50 cm. Nakoniec výdatne zalejte.

Starostlivosť o slnečnice

Slnečnice jedlé potrebujú najmä dostatok slnka a vody. Počas dní bez zrážok preto nezabúdajte na zalievanie. Aby ste podporili schopnosť pôdy udržať vlhkosť, môžete záhon pokryť mulčom. Ten vám pomôže eliminovať aj rast burín. Hnojenie nebude potrebné.

Aby ste ochránili svoju úrodu

Keď začnú semená slnečnice dozrievať, najväčším nebezpečenstvom pre vašu úrodu budú vtáky. V období, keď hlavičky kvetov začnú klesať, ich preto prekryte sieťkou. Zabránite tak prístupu operencov k semienkam.

Zber a skladovanie

Slnečnica jedlá sa vám za vašu starostlivosť odmení bohatou úrodou. So zberom môžete začať, keď bude mať zadná časť hlavičky kvetu hnedú farbu. Zberať môžete aj o niečo skôr — keď sa hlavy kvetov začnú skláňať k zemi. V tomto prípade na kvete ponechajte stonku s dĺžkou približne 10 cm a nechajte dozrievať zavesený hlávkou dole na suchom mieste s dostatočným prúdením vzduchu. Semená budú takto ďalej dozrievať.

Skladujte len dozreté a dôkladne vysušené semienka. Vložte ich do sklenených nádob a odložte na suché miesto, napríklad do komory. Slnečnicové semiačka výborne chutia len tak samotné, môžete si ich pripraviť aj pražené. Nemusíte sa pritom obávať vysokého obsahu nezdravých tukov. Ak ich na niekoľko hodín namočíte do vody, dajú sa pražiť v rúre na pečenie. Opekajte na nízkej teplote (približne 100 °C), kým nebudú jemne chrumkavé. Takto pripravené ich môžete ponúknuť vašim návštevám, výborne chutia tiež ako súčasť šalátov. Radi pečiete domáce dobroty? Slnečnica jedlá je vynikajúcim doplnkom do domácich žemlí, chleba aj slaných krekrov.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies