Ako na mrkvu

Mrkva sa pestuje v záhradke veľmi ľahko. Je to jeden z druhov zeleniny, ktorý nepotrebuje ku svojmu rastu plné slnko, takže ju môžete úspešne pestovať aj v tieni. Mrkvu vysievame do hĺbky približne 2 cm, pričom je dobré sa riadiť informáciami na obale semien. Mrkvu tak isto ako aj mnohé iné druhy zeleniny môžeme podľa termínu zberu rozdeliť na skorú, stredne skorú a neskorú.

Pri výseve je dôležité uvedomiť si práve túto skutočnosť, aby sme sa mohli rozhodnúť či chceme pestovať mrkvu na priamu spotrebu alebo uskladnenie na zimu.

Ako vieme kedy vybrať mrkvu zo zeme?

Mrkva je pripravená na zber, keď zo zeme trčí koreň asi 1-2 cm a vidíme oranžový vrch, z ktorého vyrastá vňať. Pri druhoch, ktoré zo zeme nevyliezajú - vťahujú korene do zeme, je toto zistenie problematickejšie, ale nebojte sa mrkvu vytrhnúť aby ste videli aká je veľká. Pri takejto kontrole je najlepšie mrkvu zjesť hneď v záhrade, veď koniec koncov čo s ňou? Opatrne ju očistíme od zeme, aby sme mohli veľkosť koreňa posúdiť.
Aj keď je vždy zaujímavé zistiť aké veľké mrkvy môže dopestovať, majte na pamäti, že chuť sa začne zhoršovať po tom, čo dosiahne svoj rastový vrchol. Najsladšie a najchutnejšie sú všeobecne tenšie a menšie a to platí aj pre mrkvu kúpenú v obchode.

Ako zo zeme vyberať sladké a výživné korene?


Ak chcete vybrať mrkvu, pevne ju chyťte za koreň a krúživým pohybom si zväčšite miesto okolo koreňa a až potom ju ťahajte smerom nahor. Neťahajte mrkvu za vňať, lebo sa môže odtrhnúť a budete musieť mrkvu vybrať záhradnou lopatkou alebo vidličkou. Hneď po zbere odstráňte zelenú vňať, aby ďalej neťahala živiny z koreňa. Utrite zem s ktorou ste mrkvu vytiahli a pred uskladnením ju nechajte obschnúť v tieni.
V prípade že máte pôdu je obzvlášť ťažkú, môže byť užitočné hriadku výdatne poliať vodou a počkať hodinku, kým voda dobre vsiakne, aby sa lepšie vyberala a aby ster ju nevybrali špinavú a zablatenú.

Uskladnenie


Životnosť a čerstvosť mrkvy môžete predĺžiť tak, že dodržíte niektoré základné zásady. Verte tomu alebo nie, mrkvu udržíte cez zimu čerstvú tak, že ju zasypete do bedničky s vlhkými pilinami alebo pieskom a odložíte do tmavej, chladnej pivnice.

Mrkvu nakrájanú na tenšie kolieska tiež môžete usušiť v domácej sušiarni a odložiť v pohári na neskoršie použitie do polievok alebo dusených jedál. Mrkva sa tiež výborne uskladní mrazením, vtedy si zachová množstvo živín a vitamínov.


Tipy, triky a nápady

Najpredávanješie produkty