Pestovanie zeleru

Zeler voňavý je dvojročná koreňová rastlina, ktorú podľa druhu pestujeme na konzumáciu nadzemnej alebo podzemnej časti. Nie je tajomstvom, že tento silno aromatický kultivar má mnoho liečivých účinkov. Ako si však môžete túto chutnú zeleninu vypestovať?

Poznáme dva základné druhy – zeler buľvový a zeler stopkový.

Zeler buľvový pestujeme hlavne kvôli jeho podzemnej časti – drsnej, na povrchu hnedej, vo vnútri bielej buľve.

Zeler stopkový sa tradične pestuje pre hrubé, vybielené listy so širokými stonkami.

Pri pestovaní týchto dvoch druhov nastávajú isté odlišnosti, ktoré je treba pred samotným siatím poznať.

Ako začať?

Keďže má zeler dlhé vegetačné obdobie (250-280 dní) a pomaly klíči, je najvhodnejšia doba siatia po pätnástom januári. V prípade výsevu pod sklo od polovice februára do polovice marca pre Zeler buľvový, a do konca marca pre zeler stopkový. Pre skrátenie času od sejby do vzídenia, môžeme semená najskôr predklíčiť. V momente vývoja klíčnych lístkov ich sadíme do debničiek a ukladáme ich do skleníka, neskôr pareniska. Pri každom rozsádzaní skracujeme korienky a vňať. Rozdiel v siatí a starostlivosti o zeler stopkový je v tom, že zeler stopkový sejeme o trochu neskôr, koncom marca až do apríla. Vysádzame ho hustejšie a hlbšie, aby sa stopky bielili.

 

Okolo polovice apríla až do konca mája je čas výsadbu zeleru. Zeler vyžaduje pôdy prvej trate bohaté na humus a živiny, ani veľmi kyslé, ani príliš zásadité. Najviac sa mu darí v miernom južnom svahu, pretože často trpí septoriózou – hnedou škvrnitosťou listov. V tomto období je preto rovnako dôležité rastlinu ochraňovať pred týmto ochorením jednopercentnou meďnato vápenatou zmiešaninou ako Kuprikol 50. Tento kultivar má rád vodu, najlepšie je sadiť ho do prostredia, kde je podzemná voda v hĺbke 60cm pod povrchom zeme. Výdatne ho zalievame počas celého vegetačného obdobia až do zberu. Zeler sadíme ručne pri dodržiavaní vzdialenosti okolo 40 cm. V prípade intenzívneho pestovania, kedy sú vzdialenosti medzi jednotlivými rastlinami zmenšené o polovicu, v druhej polovici júla až v auguste, kedy sa začnú tvoriť buľvičky, každú druhú vytrháme a používame ako polievkovú zeleninu. Ako predplodina zeleru môže byť vysievaný napríklad špenát. Kvôli jeho neskorej sadbe môže byť kombinovaný so šalátom, kalerábom či karfiolom.

 

Zeler potrebuje na vývoj dlhý čas. Častou chybou býva zbrklosť a náhlenie sa so zberom zo strachu z prichádzajúcich mrazov. Opak je však pravdou – zeleru októbrové a novembrové mráziky vôbec neuškodia, práve naopak, buľvy spevnejú a cez zimu dlhšie vydržia. Najvhodnejším obdobím na  zber zeleru stopkového je koniec augusta až polovica novembra. Čas, kedy je treba zbierať zeler buľvový nastáva o niečo neskôr – začiatok októbra až polovica novembra. Po vytiahnutí zeleru z pôdy ho necháme 5-8 dní na poli obschnúť a zvädnúť.

 

Okrem výraznej chuti, ktorú zeler dodáva jedlám obsahuje látky, ktoré majú mnoho pozitívnych dopadov na naše zdravie.  Zeler je možné konzumovať v surovom stave aj v podobe šťavy či džúsu, na zníženie krvného tlaku či hladiny cholesterolu. Napomáha k celkovej detoxikácii tela a chudnutiu, funguje tiež ako liek aj prevencia proti častým zápcham. Vďaka svojim detoxikačným účinkom podporuje zdravé fungovanie obličiek a zabraňuje tvorbe obličkových kameňov. Je výborný na potenciu, tiež ako afrodiziakum.

 

Dúfame, že Vám tieto informácie boli užitočné a rozhodli ste sa  túto plodinu pestovať aj vy. Ak áno, bude nám potešením zodpovedať na vaše otázky týkajúce sa tejto rastliny a výberu jej správnych odrôd z nášho e-shopu v sekcii Ostatné semená.

 


Tipy, triky a nápady

Najpredávanješie produkty